З 1 жовтня українських водіїв почнуть посилено карати на дорогах, оскільки буде запроваджено "сезонний" штраф. За що можна заробити штраф, прописано у пункті 9.8 Правил дорожнього руху.

З 1 жовтня по 1 травня всі водії зобов'язані включати денні ходові вогні або ближнє світло фар під час руху ха межами населених пунктів. Це правило діє незалежно від часу доби.

Водій. Фото: скріншот youtube
Водій. Фото: скріншот youtube

Це сезонне нововведення має кілька практичних обґрунтувань. Так, увімкнені фари покращують видимість на дорозі, особливо при складних погодних умовах - тумані, снігу або дощі. Також увімкнені фари підвищують помітність автомобіля для інших водіїв, що знижує ризик ДТП.

Водії, які ігнорують це правило, у найкращому разі можуть бути притягнуті до відповідальності за ст. 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення – отримати попередження. Проте поліцейські можуть виписати штраф на суму 425-510 гривень.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу Переплатять за комуналку всі, якщо не встигнуть вчасно: українців попередили про лічильники Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені
Показати ще

Водії. Фото: скрін youtube
Водії. Фото: скрін youtube

Зазвичай адмінпротоколи становлять за ч. 2 ст. 122 КУпАП, де йдеться про "Порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами на початку руху або зміну його спрямування". Втім, якщо водій їде трасою і не змінює напрямки, то законність штрафу викликає питання. Нерідко суди скасовують штрафи, виписані відповідно до цієї статті.

Раніше портал "Знай" повідомляв, українським водіям приготували жорстке покарання на десятки тисяч гривень.

Також наш портал інформував, в Україні почастішали незаконні штрафи для водіїв: як уберегти себе від "впевнених" копів.

Крім того, ми писали, як зменшити удар по гаманцю при сезонному обслуговуванні автомобіля: водіям дали поради.