Правоохоронці під час зупинки транспортного засобу мають право вимагати у водія надати для перевірки документи, що засвідчують право керування цим засобом.

Проте слід знати, яку відповідальність несе водій у разі відмови пред'явити такі документи поліцейському. Інспектори наділені повноваженнями зупиняти транспортні засоби та перевіряти водійські документи відповідно до статті 35 Закону України "Про Національну поліцію". Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Однак зупинка авто має ґрунтуватися на законних підставах. Якщо ж поліцейський зупинив водія безпідставно, то подальші його вимоги, зокрема щодо надання документів, протизаконні.

Часто трапляються випадки, коли з різних причин водії відмовляються показувати свої документи працівникам поліції. Це може бути пов'язане з їхньою відсутністю, небажанням спілкуватися з поліцейськими, нерозумінням своїх обов'язків або навіть свідомим ухиленням від виконання законних вимог.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Невиконання вимоги інспектора щодо надання документів кваліфікується як порушення правил дорожнього руху. Відповідно до частини 1 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за відмову водія надати на вимогу поліцейського посвідчення, документи на реєстрацію транспортного засобу або договір страхування передбачено накладення штрафу у розмірі 425 гривень.

Крім того, згідно зі статтею 185 КУпАП, за "злісну непокору" передбачено стягнення у вигляді штрафу від 136 до 255 гривень або громадських робіт на строк від 40 до 60 годин.

Нагадаємо, водіям повідомили шокуючу новину: з 1 січня доведеться заплатити понад 43 тисячі

Як повідомляв "Знай.uа", в Україні зміниться вартість реєстрації авто: що чекати у 2024 році і як це позначиться на вашому бюджеті

Знай.uа писав, прибуток так і вабить:скільки в Україні заробляють на здаванні в оренду паркомісць