Питання екологічності різних видів транспорту постійно перебуває у фокусі наукових досліджень про. Зокрема, велику увагу привертає порівняння викидів забруднюючих речовин електромобілями та автомобілями з двигунами внутрішнього згоряння . Нещодавно ЗМІ знову згадали про одне цікаве дослідження, проведене ще 2022 року.

Тоді група вчених дійшла висновку, що гальмівні системи та шини електрокарів виділяють у 1850 разів (!) більше твердих частинок, ніж сучасні вихлопні труби, оснащені фільтрами зменшення викидів. Про це повідомляє Daily Mail.

Електромобіль. Фото: ampercar
Електромобіль. Фото: ampercar

Команда дослідників виявила, що електромобілі в середньому на 30% важчі за звичайні авто через наявність акумуляторних батарей. Через більшу масу їх гальма та протектори швидше зношуються, внаслідок чого в атмосферу потрапляє більше мікрочастинок, часто токсичних.

Однак, за словами професора Технологічного інституту Вірджинії Хешима Ракхі, це дослідження відображає лише частину проблеми. Вчений зазначає, що хоча електрокари справді важчі, а отже їх шини виділятимуть більше мікропластику, це також стосується й інших типів важких автомобілів, порівняно з легковими авто.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Професор Ракха наголошує, що визначити точну різницю між кількістю мікропластику від шин електрокарів і звичайних авто досить складно через необхідність відокремити ці частинки від присутніх у повітрі з інших джерел. Тому його команда провела перші польові випробування із використанням симуляторів дорожнього руху у міських умовах. Очікується, що різниця у викидах жорстких частинок від електро- та бензинових автомобілів становитиме близько 20%.

Електромобіль Xiaomi, фото: CNevPost
Електромобіль Xiaomi, фото: CNevPost

Незважаючи на це, вчені зазначають, що їхнє дослідження жодним чином не закликає відмовлятися від використання електромобілів, адже загалом вони більш екологічні через нульовий рівень вихлопних викидів. Під час заряджання акумуляторів також виділяється певна кількість CO2.

Нагадаємо, ну надумайте купити ці проблемні авто: на що потрібно звернути увагу любителям б/у

Як повідомляв "Знай.uа", всі, хто грав у "Need for Speed", хотіли таку: на парковці 20 років без діла стоїть крута BMW

Знай.ua писав, підготуйте автомобіль до весни правильно: які 6 помилок "переслідують" водіїв