Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які й дня не можуть спокійно прожити, не дізнавшись чогось новенького з автосвіту, є чудова історія. А ця історія стосується зусиль Запорізького автомобільного заводу зі створення вантажівок.

Часто стають на заваді проблеми з прийняттям рішень на більш високих рівнях. Пропонуємо нашим читачам більше дізнатися про вантажівку ЗАЗ-2301 "Снага", адже його характеристики справді вражають.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу Hyser.

ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube
ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube

Автомобіль ЗАЗ-2301 оснащувався двигуном об'ємом 1500 кубічних сантиметрів потужністю 74 кінські сили, що забезпечує максимальну швидкість 120 км/год. Його витрата палива становила приблизно 11 літрів на 100 кілометрів. Відбиваючи дух свого часу, вантажівка мала задній привід, передню ресорну, задню торсіонну підвіску та дискові гальма.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube
ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube

Нещодавні відкриття дозволяють припустити, що легка вантажівка ЗАЗ-2301 "Снага" була результатом спільної роботи ЗАЗ та Трнавського автомобільного заводу в Чехословаччині, що кидає виклик колишній думці, що це була виключно розробка ЗАЗ. Повідомляється, що спільний проект розпочався у 1989 чи 1993 році.

Незважаючи на успішне проходження всіх випробувань у 1995 році та демонстрацію на різних виставках, ЗАЗ-2301 так і не надійшов у серійне виробництво. Було виготовлено три прототипи, представлені в різних кольорах (червоний для виставки, білий та темно-червоний).

ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube
ЗАЗ-2301 "Снага", скріншот: YouTube

Хоча всі прототипи були бортовими вантажівками, до планів входили й інші версії, такі як чотиридверна кабіна, фургон, мікроавтобус, самоскид і навіть будинок на колесах.

Уцілілий виставковий екземпляр ЗАЗ-2301 "Снага", який раніше вважався списаним, нещодавно був виявлений у транспортному музеї в Братиславі, Словаччина.

Цікаво, що табличка на лобовому склі ідентифікує його як Нуа ТАЗ 1500 ВА, розкриваючи додаткові грані цього інтригуючого автомобільного проекту.

Нагадаємо, їх любили агенти ФБР: у Києві помітили покинуту Buick Riviera, родом із 90-х.

Раніше повідомлялося, що екстремали точно оцінять: гаражні умільці змайстрували МЕГА-ЗАЗ для оффроуда.

Також, не "годувальниця", а катафалк: як виглядала рідкісна "Таврія" з високим кузовом.