Якщо водій не може надати посвідчення водія патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він повинен сплатити штраф.

Розмір покарання – від 425 до 40 тис. грн. Які штрафи можуть одержати українські водії за керування транспортним засобом без прав, йдеться на порталі МВС.

за кермом, фото: Getty Images
за кермом, фото: Getty Images

Якщо водій не може надати посвідчення водія патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він повинен сплатити штраф у розмірі 425 грн.

У свою чергу, стандартний штраф за водіння авто без прав водія – 3 400 грн. Причому цю суму має сплатити людина – власник транспортного засобу.

Популярні новини зараз
Стосується всіх клієнтів: "Нафтогаз" попередив про важливе нововведення Як зменшити платіжку за світло, користуючись бойлером – українцям дали дієві поради Пенсіонерів змусять працювати на п’ять років довше – хто може забути про пенсію у 60 років Перерахунок тарифів на опалення: скільки українцям доведеться платити взимку
Показати ще

Чинним законодавством передбачено список документів, які обов'язково мають бути у власника авто чи іншої особи, яка сіла за кермо. До списку входять:

  • Посвідчення водія на право керування транспортним засобом (з відповідною категорією);
  • Реєстраційний документ на ТЗ (свідоцтво про реєстрацію, технічний паспорт);
  • Страховий поліс обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ).

У тому випадку, коли водію тимчасово заборонено керувати автомобілем, його можуть позбавити прав водія на строк від 3 до 6 місяців. Але якщо водій знову сяде за кермо без прав чи у тимчасову заборону – йому випишуть штраф 20 400 грн.

Якщо авто не заводиться. Фото: скриншот Youtube
Якщо авто не заводиться. Фото: скриншот Youtube

Найбільший штраф передбачено, якщо водій знову керуватиме ТЗ без прав. У цьому випадку доведеться сплатити 40,8 тис. грн.

Зазначимо, що випадок, коли водій має права, але категорія ТЗ не відповідає зазначеному у посвідченні, також кваліфікується як правопорушення. У цьому випадку передбачається штраф у розмірі 3400 грн.

У додатку "Дія" також є можливість завантажити посвідчення водія, і користуватися ним без пластикового посвідчення.

Нагадаємо про важливе попередження водіям: покарання 680 грн за порушення цього правила.

Раніше ми повідомляли, що не плутай ручник із гальмами: в Україні "різкі" водії збідніють на 17 тисяч.