Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які люблять новини з великого та дивовижного автосвіту, є одна дуже пізнавальна історія. Сьогодні, навіть на наших українських дорогах, такі польські автомобілі вже стали рідкістю.

Так, одному з українських журналістів у Києві вдалося сфотографувати вантажний фургон Zuk A-06.

Авто "Zuk", фото: Instagram
Авто "Zuk", фото: Instagram

Історія автомобілів цієї марки сягає 1958 року, коли на Познанському ярмарку був представлений новий пікап Zuk A-03 вантажопідйомністю 900 кг. Він був розроблений на заводі вантажних автомобілів FSC (Fabryka Samochodów Ciężarowych) у Любліні під керівництвом інженера Романа Скварека та дизайнера Станіслава Танського.

Авто "Zuk", фото: Instagram
Авто "Zuk", фото: Instagram

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки Головне за 16 червня: супермаркети не приймають купюри, друге подорожчання електроенергії та блокування карток українців Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом
Показати ще

А наступного року машина пішла у серійне виробництво. На ній був встановлений бензиновий нижньоклапанний двигун (4 ц., 2,2, 50 к.с.) та триступінчаста коробка передач, запозичені від легковика FSO Warszawa – копії радянської машини ГАЗ-М20. Пізніше до пікапа А13 додалися фургони А05 та А06, вантажопасажирський варіант А07, модернізовані бортові вантажівки А09 та А11.

Авто "Zuk", фото: Instagram
Авто "Zuk", фото: Instagram

Виробництво автомобілів цього сімейства швидко зростало. Якщо 1960 року було випущено 3 144 машини, то 1975-го - вже вдесятеро більше, 31 613 од. У 1965 році на машини почали ставити потужніші, верхньоклапанні двигуни S21 (2,12 л., 70 л. с.) від легкового автомобіля Warszawa 223.

Авто "Zuk", фото: Instagram
Авто "Zuk", фото: Instagram

Характерною рисою екстер'єру Zuk, що надають йому оригінального вигляду, були гофровані боковини та задня частина кузова. У 1972 році автомобілі Zuk отримали нове переднє облицювання - з численними отворами прямокутної форми. Важливо, що капот збільшився у розмірах, що полегшувало доступ до двигуна.

До половини випущених автомобілів Zuk постачалися на експорт. Наприкінці 60-х їх почали ввозити і до нашої країни, причому їхня кількість з кожним роком зростала. Машини приваблювали наших водіїв знайомою агрегатною базою, невибагливістю в експлуатації та гарною прохідністю поганими дорогами. За це їй прощали і недостатню міцність передньої підвіски, і порівняно більшу висоту навантаження, і недостатню стійкість на ходу.

До середини 80-х років автомобілі Zuk вже були досить застарілими. На деяких з них почали ставити нові бензинові двигуни (1,5 л., 75 л. с.) та дизелі 4С90 (2,4 л., 70 л.с.). Втім, останні відрізнялися підвищеною гамірністю.

Ще наприкінці 80-х років на заводі FSC почали розробляти нові розвізні машини марки Lublin, але освоєння їхнього виробництва розтяглося до 1993 року. Проте попередник ще продовжував паралельно залишатися з виробництва. А останній Zuk був виготовлений 13 лютого 1998 року.

За сорок років було вироблено 587,5 тисяч автомобілів марки Zuk.

Нагадаємо, один екземпляр на всю Україну: у Києві засвітився культовий Porsche "Speedster" 1958 року.

Раніше повідомлялося, свіжий, потужний і сучасний: у мережі зненацька з'явилися ескізи нової моделі "Lanos".

Також, українцям анонсували нову гуманітарну допомогу: де і як отримати.