Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які й дня не можуть спокійно прожити без чогось новенького з великого дивовижного світу автохніки, є цікава історія. Справа в тому, що мало хто знає, що бюджетна Skoda Favorit мала електричну модифікацію. Випускали хетчбек та вантажний фургон із запасом ходу до 80 км.

Skoda Citigo-e та Enyaq не є першими серійними електрокарами марки. Компанія ще у 90-х випускала електромобілі Skoda Favorit.

Знімки маловідомих автомобілів опублікували на популярному форумі Reddit.

Skoda Favorit, фото: Skoda
Skoda Favorit, фото: Skoda

Електричний Skoda Favorit Eltra створили у 1991 році на основі розробки швейцарського конструктора Бруно Фрідеса. Бюджетну модель оснастили 21-сильним двигуном, а для уніфікації з бензиновою версією залишили 5-ступінчасту механічну КПП. Максимальна швидкість сягала 80 км/год.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Skoda Favorit, фото: Skoda
Skoda Favorit, фото: Skoda

На місці бензобака та під підлогою багажника встановили 14 свинцевих акумуляторів загальною ємністю 15,1 кВт∙год. Запас ходу становив 80 км, а маса Skoda Favorit зросла на 420 кг. Згодом додали функцію рекуперації гальмівної енергії.

Створили дві версії Skoda Favorit Eltra – оригінальний тридверний хетчбек з укороченим кузовом та комерційний фургон (його назвали Eltier 151 L), який міг перевозити до 280 кг вантажів. Крім того, створили шість пікапів, але серійними вони не стали.

Skoda Favorit, фото: Skoda
Skoda Favorit, фото: Skoda

Електромобіль Skoda Favorit Eltra виготовляли невеликими партіями та всього зібрали 190 машин. 40 із них закупила пошта Чехії, ще кілька десятків експортували до Швейцарії.

Також електрокари продавали у Великій Британії, Канаді, Німеччині, Норвегії, Фінляндії та Швеції. А кілька місяців тому відразу три фургони Skoda Favorit Eltier виявили у занедбаному стані у США.

Нагадаємо, перевіряли лічильники – накрутили з десяток кубів: українці зіткнулися з шахраями, як убезпечити себе.

Раніше повідомлялося, уважно слідкуйте за газовиками: що мають зробити при демонтажі лічильника.

Також, все для себе, все для комфорту: в Україні продають раритетну "Таврію" зі шкіряним салоном.