Для наших читачів, які стосуються водіння автомобіля, є важливі новини. Справа в тому, що останнім часом у громадян, які сідають за кермо транспортних засобів, поліція дедалі частіше знаходить підроблені посвідчення.

Про це стало відомо завдяки інформації прес-служби МВС України у мережі Facebook.

Посвідчення водія, скріншот: YouTube
Посвідчення водія, скріншот: YouTube

В інтернеті твориться справжній хаос, люди просто купують дуже схожі на права пластикові картки, зі своїми "намальованими" даними. Схоже, що хтось вкрав принтер із сервісного центру МВС.

Традиційно, коли копи дивляться на посвідчення водія та перевіряють його за своїми базами даних, то переконуються, що з таким номером документів не існує, чи він уже має інший водій.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Шахраї нічим не гидують, найчастіше підробляють документи на номер, який вже є. Порушникам загрожує кримінальна відповідальність.

Публікація МВС України, скріншот: Facebook
Публікація МВС України, скріншот: Facebook

Щоб не потрапити на вудку шахраїв, необхідно уважно ставитися до своїх особистих даних і не переходити за підозрілими посиланнями. Запам'ятайте, що державні сайти завжди мають домен "gov.ua".

"Під час спілкування періодично виникають ситуації, коли водій отримав посвідчення водія, а його немає в "Дії". Після уточнень розуміємо - документ був куплений. При чому, ці водії навіть не соромляться цього і скидають посилання на ресурси шахраїв, зазначають контакти, вартість "послуг", умови доставки", - розповіли у МВС.

Крім того, були випадки, коли надсилали фото довідок, які нібито видалися в сервісних центрах МВС. На них був логотип, але, наприклад, неправильно вказано адресу закладу чи інші дані.

В Україні є єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше - це самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС.

Покарання за підроблені документи

Важливо, що за використання підроблених документів передбачено відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом терміном до шести місяців, або обмеженням волі терміном до двох років.

Нагадаємо, однією "аптечкою" не обійтися: українських водіїв попросили зібрати "екстренну сумку", що треба купити.

Раніше повідомлялося, бензин, дизель та автогаз стрімко дешевшають: АЗС порадували водіїв оновленням цін.

Також, дмухайте в трубочку, будь ласка: в Україні запустили нові перевірки на сп'яніння, водіям радять приготуватися.