Багато водіїв злиться, що співробітники патрульної поліції часто зупиняють авто лише заради того, щоби виписати черговий штраф. Однак це не зовсім так, є цілий список, згідно з яким копи перевіряють авто та водіїв.

А буває ще й таке, що коли співробітники поліції зупиняють авто заради перевірки певних параметрів, а водій демонструє агресивну поведінку, дозволяє собі грубість чи образи. За це також можуть виписати штраф.

Про це розповіли експерти порталу "Твоя машина", які мають великий досвід у таких ситуаціях.

Патрульна поліція Фото: скрін youtube
Патрульна поліція Фото: скрін youtube

Щоб зустріч зі співробітником поліції не закінчилася штрафом, слід виконувати такі правила:

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

- Завжди мати при собі посвідчення водія, реєстрацію транспортного засобу та страховку.

- Слідкувати, щоб фари, бризковики та номерні знаки були справними.

- Возити з собою аптечку та вогнегасник, знак аварійної зупинки та сигнальний жилет.

- Дотримуватись ПДР.

- Використовувати ремені безпеки.

- Не перевозити зброю без документів на неї.

- Не ігнорувати вимоги працівника поліції.

Як правильно поводитися зі співробітником поліції

Отже, щоб не спричинити неприємності, слід зупинитися за першим сигналом патрульного. Варто пам'ятати, що поліцейські мають право зупинити автомобіль у будь-якому місці на дорозі.

Патрульний має право зупиняти автомобіліста, щоб використовувати його машину для будь-яких цілей. Якщо поліцейський хоче відвезти постраждалого до лікарні, він може попросити про це водія, але сідати сам співробітник не може. Якщо автомобіль потрібний для переслідування правопорушника, то власник авто має повне право відмовитися.

Перевірка документів, скріншот: YouTube
Перевірка документів, скріншот: YouTube

Якщо на вимогу співробітника машина зупинилася в недозволеному місці, треба включити аварійні сигнали поворотників.

Також варто виконувати всі вимоги співробітника поліції щодо документів. Слід поводитися ввічливо та стримано. Крім того, жарти будуть недоречні, особливо якщо мова зайшла про наркотики чи зброю. На всі питання треба відповідати чесно та чітко.

Якщо поліцейський звинувачує у порушенні, то треба обов'язково вимагати скласти протокол. Слово "порушник" варто виправити на "водія", у графі "свідки" треба поставити прочерк. Також не варто показувати знання законів, якщо співробітник не перевищує повноважень і хоче просто провести огляд. Це дозволить уникнути зайвих суперечок та марнування часу.

Перевірка документів, скріншот: YouTube
Перевірка документів, скріншот: YouTube

Чого не варто робити

Не варто давати хабарі, це може спричинити додаткову відповідальність. Також не варто виходити з машини без вимог поліцейського. У той же час слід залишатися в салоні, коли не вчинено порушень і не буде проведено огляд, навіть якщо патрульний просить вийти.

При огляді не треба дозволяти інспектору самому відчиняти двері та багажник, чіпати речі та відкривати сумки. Якщо працівник нехтує правилами, це варто зняти на камеру. Також за правилами під час огляду зобов'язані бути хоча б двоє понятих і сам водій. Однак не варто знімати процес на відео, якщо на це немає видимих ​​причин.

Нагадаємо, боги почули наші молитви: в Україні водіям пом'якшили покарання за ГБО, можна спокійно їздити.

Раніше повідомлялося, виїзд за кордон на авто: водіям нагадали про спеціальний режим, список документів.

Також, доведеться заплатити до 3655 грн: за які правопорушення українці з березня платитимуть штраф.