В Україні, на превеликий подив багатьох водіїв та власників авто, продовжують падати ціни на паливо. Є деякі припущення про те, що на територію України потрапляє ресурс з росії. Однак, як саме це відбувається під час війни, треба ще розібратися.

Директор групи "А-95" Сергій Куюн заявив у соціальній мережі Facebook, що понад 100 тисяч тонн дизельного палива, яке імпортувалося до України у лютому 2023 року, може мати російське походження.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

За словами експерта, з початку року бензин та дизпальне на українських АЗС втратили 4-5 грн на літрі, або 8-10%. Але чемпіоном є скраплений газ, який подешевшав також на 5 грн – це становить 20%.

"Це здешевлення автогазу відбувається в основному завдяки збільшенню частки... російського ресурсу. Він іде не безпосередньо, на ньому не написано, що це він, але це так. Імпортується під виглядом "польських", "литовських" "і " латвійських " міксів, іноді навіть із шляхетними євросертифікатами " , - поділився експерт.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

При цьому він вважає, що якщо автогаз почав постачатись за такою схемою з осені минулого року, то зараз дочекалися й дизеля. Так, минулого тижня для оформлення надійшов чи то албанський, чи то єгипетський вантаж.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"Думаю, скоро надійде марокканський, алжирський чи туніський... Ці країни - нові несподівані експортери дизпалива, які здебільшого не мають своєї нафтопереробки. А звідки тоді продукт? З Росії. Саме ці країни почали приймати це паливо після європейського ембарго на російські нафтопродукти, яке набуло чинності 5 лютого", - міркує фахівець.

Окрема тема, за словами Куюна – Туреччина, яка імпортує і російську нафту, і російські нафтопродукти.

"Трейдери кажуть, що сильно там не морочаться - на морських терміналах "перебивають" паспорти, і це паливо перетворюється на турецьке, тобто непідсанкціоноване... У лютому "турецького" палива було 50 тис. т, або 10% від загального імпорту", - зазначає Куюн.

Нагадаємо, боги почули наші молитви: в Україні водіям пом'якшили покарання за ГБО, можна спокійно їздити.

Раніше повідомлялося, що тарифи на газ в Україні: скільки доведеться віддати за куб у березні, ціни постачальників.

Також, цінники на дизель і бензин опустилися ще нижче: на яких АЗС найдешевше.