Для всіх наших читачів, які стосуються водіння авто, є дуже цікавий момент. Про одну "загадкову" подію необхідно поговорити в деталях. Справа в тому, що українські водії можуть не сплачувати штраф за перевищення швидкості, яку зафіксувала камера на дорозі. Однак лише у випадку, якщо був відсутній знак "фото-, відеофіксація".

Якийсь час тому мало місце рішення Верховного апеляційного адміністративного суду України, яке визнало такі випадки незаконними.

Про це інцидент розповіли експерти на порталі "Твоя машина".

Камери автофіксації порушень ПДР, скріншот: YouTube
Камери автофіксації порушень ПДР, скріншот: YouTube

Це рішення суду стало приводом для обговорення проблеми відсутності на дорогах відповідного знака "фото-, відеофіксації", що дозволяє водіям, які порушують правила дорожнього руху, уникати покарання.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

В даному випадку системою Каскад було зафіксовано перевищення швидкості автомобілем-порушником у населеному пункті. Після того, як водій отримав повідомлення про штраф, він оскаржив адміністративний припис, зазначивши, що на дорозі не встановлено знак, що попереджає про автоматичне фото та відео фіксацію.

Департамент патрульної поліції не надав доказів про встановлення знаку 5.76 "Автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху", як цього вимагає закон. У зв'язку із цим апеляційний адміністративний суд визнав рішення про притягнення до адміністративної відповідальності незаконним.

Камери автофіксації в Києві, фото ITC.UA
Камери автофіксації в Києві, фото ITC.UA

Існує інший погляд на цю проблему, яка полягає в тому, що встановлення знака не гарантує відсутність порушень правил дорожнього руху та не забезпечує повну безпеку на дорозі.

Деякі автомобільні експерти вважають, що відсутність дорожнього знака "фотовідеофіксація" справді може дати можливість водіям уникати покарання за порушення. Однак інші експерти зазначають, що законодавство визнає фотовідеофіксацію порушень правил дорожнього руху дійсним та ефективним заходом боротьби з порушеннями.

камера відеофіксації, фото з вільних джерел
камера відеофіксації, фото з вільних джерел

На думку фахівців, щоб вирішити цю проблему, необхідно знайти компроміс між підтримкою законності фотовідеофіксації та необхідністю інформування водіїв щодо її застосування на конкретній ділянці дороги.

Нагадаємо, українці затримали подих, раритетний BMW розсікає вулицями Києва: у чому родзинка шикарного кабріолету.

Раніше повідомлялося, що на українських дорогах з'являться автомобілі зі спецсигналами: що потрібно знати водіям та пішоходам.

Також, боги почули наші молитви: в Україні водіям пом'якшили покарання за ГБО, можна спокійно їздити.