Для всіх наших читачів, які є власниками авто або просто водіями, є дуже важлива інформація. Надійшли дані про те, що в Україні, поточного року фізичні та юридичні особи обов'язково мають сплатити податок на авто. Йдеться про автомобілі, яким не більше 5 років.

Про це вирішили нагадати представники Державної податкової служби України.

Авто, фото: Informator
Авто, фото: Informator

Деяким українцям доведеться сплатити податок у розмірі 25 тисяч гривень, навіть незважаючи на те, що в державі наразі не запровадили процедуру обов'язкового техогляду.

Це стосується автомобілів не старших за п'ять років, вартість яких становить понад 2,512 млн грн, тобто 375 мінімалок. Точну суму податку обчислює відповідний орган за місцем проживання платника податків.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Такі норми прописані у статті 267 Податкового кодексу України. Автомобілі, придбані протягом року, вимагають сплати податку з місця реєстрації автомобіля. Декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на машину, а податок сплачується, починаючи з місяця, коли виникло таке право.

Авто, фото: Informator
Авто, фото: Informator

Підставою для сплати є податкове або податкові повідомлення-рішення про сплату суми разом із докладним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити, які платник одержує від контролюючого органу до 1 липня року звітного періоду.

Якщо не сплатити податок упродовж 60 днів, сума починає зростати. У перші 90 днів – плюс 10%; після 90 днів – 20%. Також у цьому випадку автомобіль чи інше майно можуть заарештувати (так звану податкову заставу). При цьому користуватися машиною можна й у заставі, проте продавати чи дарувати заборонено.

Нагадаємо, перетин кордону на авто: українським чоловікам пояснили, як законно покинути країну.

Раніше повідомлялося, тріщина на лобовому - дірка у гаманці: чому українських водіїв стали частіше штрафувати.

Також, величезні штрафи: українців попередили за яке порушення потрібно буде викласти чималу суму.