Для наших читачів, які є власниками авто або мають відношення до керування транспортними засобами (принаймні від категорії - B), є дуже важливе нагадування. Справа в тому, що останнім часом почали з'являтися конфліктні ситуації з поліцією та водіями через ксенонові фари.

Важливо розуміти, що ксенонові фари, встановлені на авто самостійно, є підставою для винесення штрафу.

Про це вирішили нагадати українським водіям в одному із Сервісних центрів МВС.

Ксенонове світло фар, скріншот: YouTube
Ксенонове світло фар, скріншот: YouTube

Заміна ламп фар на ксенонові, галогенні або світлодіодні, безумовно, створює кращу видимість для водія. Проте, вони можуть засліплювати зустрічних водіїв, створюючи аварійно небезпечну ситуацію. Особливо це стосується встановлення таких ламп у непристосовані заводом-виробником фари.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Тому в фари можна встановлювати тільки лампи, які передбачені заводом виробником. Якщо конструкцією автомобіля не передбачені лампи іншого типу, самостійно змінювати тип ламп заборонено.

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

Також не дозволяється використовувати ксенони без автоматичного коректора кута нахилу фар та пристроїв для очищення фар. Експлуатація автомобіля у такому разі заборонена.

Так, згідно з частиною 2 статті 122 КУпАП за використання фар з порушенням вимог відповідних стандартів тягне за собою штраф у розмірі 510 грн.

Крім того, згідно з частиною 1 статті 121 КУпАП за керування водієм транспортним засобом переобладнаним з порушенням відповідних правил, норм та стандартів, якщо порушення вчинено вперше, передбачено штраф у розмірі 340 грн.

Якщо протягом року поліція зафіксувала порушення повторно, водій може бути позбавлений права керування від 3-х до 6-ти місяців.

Тому перед тим як вирішите встановити ксенонові, галогенні або світлодіодні лампи на свій автомобіль, з'ясуйте, чи передбачено це заводом-виробником.

Нагадаємо, 680 гривень і за ґрати на 10 діб: українським водіям нагадали без чого не можна виїжджати на дорогу.

Раніше повідомлялося, що унікальні знаки на автомобілі не для всіх? Чому можуть відмовити у виготовленні.

Також, майже на 10%: на українських АЗС знизилася вартість автогазу, де дешевше.