В Україні у водіїв може стати менше проблем. Незабаром на законодавчому рівні можуть скасувати штраф за перевезення пасажирів, які не пристебнули ремінь безпеки. Українські "слуги народу" хочуть зробити це питання справедливим з усіх боків.

Народні депутати пропонують штрафувати за це порушення саме пасажирів, а не водія.

Про це стало відомо завдяки заяві одного із українських народних депутатів.

Ремені безпеки, фото: tvoemisto.tv
Ремені безпеки, фото: tvoemisto.tv

В українському парламенті вже зареєстрували відповідний законопроект №9210-1. Наразі в Україні, якщо пасажир не пристебнутий ременем безпеки, то за це штрафують водіїв – за ч. 5 ст. 121 Кодексу України про адміністративні порушення. Штраф складає 510 гривень.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Такі випадки трапляються не часто, проте вони бувають. 2023 року, до речі, поліцейські стали частіше штрафувати водіїв, якщо бачать, що пасажир не пристебнутий ременем безпеки.

Проект закону № 9210-1 передбачає запровадження штрафу у розмірі 510 гривень для пасажира транспортного засобу, якщо він не пристебнутий ременем безпеки. За повторне таке правопорушення протягом року штраф становитиме 1700 гривень.

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

З одного боку, таке нововведення зніме зайву відповідальність із водіїв, а з іншого боку пасажири стануть відповідальнішими. Пасажири нестимуть особисту відповідальність за те, що вони не користуються ременями безпеки.

Наразі законопроект № 9210-1 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності. Він має дати свій висновок щодо цього проекту закону. Після цього його обговорюватимуть народні депутати Верховної Ради.

А тепер трохи цікавої статистки, якою поділилося аналітичне агентство Gradus Research. В Україні лише 39% водіїв завжди пристібаються ременями безпеки. Приблизно 48% водіїв в Україні користуються ременями безпеки час від часу. А аж 52% пасажирів на передньому сидінні завжди пристібаються ременем безпеки.

Нагадаємо, перука, один чобіт і навіть бюлетень для голосування: які речі найчастіше забувають українці у салоні таксі.

Раніше повідомлялося, як українці можуть отримати штраф від 17 до 85 тисяч гривень: якщо держава дізнається, ви "влипли".

Також, сів п'яним за кермо в Україні: допустима доза алкоголю в крові, штрафи та інші наслідки.