Українські правила дорожнього руху говорять про те, що у водіїв має бути у транспортному засобі "набір автомобіліста". Даний набір включає аптечку, знак аварійної зупинки і вогнегасник.

Якщо чогось із цього набору в авто немає, це вже вважається порушенням правил, яке карається штрафом.

Проте відповідь на запитання, чи може поліція виписувати санкції за відсутність даних предметів, поки що "доволі туманна".

Про це нагадують експерти порталу "Твоя машина".

Огляд поліції, скріншот: YouTube
Огляд поліції, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Так, відповідно до практики поліція виписує штраф у розмірі 340 гривень відповідно до статті 121 КУпАП, яка передбачає покарання за керування несправним транспортним засобом. Проте існують сумніви щодо законності такого штрафу. Це з особливостями формулювання ПДР.

У пункті 31.4.7 ПДР є формулювання, що "заборонено експлуатувати" автомобіль без медичної аптечки. Це може означати, що одноразова подорож до місця ремонту або стоянки для усунення цієї несправності може бути припустимою.

Таким чином, коли поліція виписує штраф за відсутність аптечки, який вважається технічною несправністю автомобіля, його можна оскаржити на місці або звернутися до суду.

Аптечка, скріншот: YouTube
Аптечка, скріншот: YouTube

Отже, що поліція може зробити максимум, це надати усне попередження порушнику. Втім, якщо водій отримує перший штраф у розмірі 340 гривень за відсутність аптечки, він часто не намагається оскаржити його та не бажає боротися.

Але за повторне порушення цієї статті передбачається позбавлення прав на 3-6 місяців або адміністративний арешт тривалістю від 5 до 10 днів.

Нагадаємо, українські водії можуть втратити до 7 тисяч гривень за 10 років: доведеться мучитися.

Раніше повідомлялося, дати хабар не вийде: в Україні починають посилення на іспитах з водіння з 1 червня - камери, записи та "сюрпризи".

Також, одним платежем 34 тисячі гривень: "веселим" українським водіям доведеться брати кредит або продавати квартиру.