В Україні самокати та моноколеса на офіційному рівні визнані транспортними засобами. Тепер виходить, що всі хто ними керує – учасники дорожнього руху, на яких поширюються штрафи та правил дорожнього руху.

Цього разу ми розповімо, які штрафи можуть отримати водії моноколеса чи самокату.

Електросамокат Фото: скрні відео
Електросамокат Фото: скрні відео

Так, згідно з українськими законами, транспортним засобом тепер вважаються електричні моделі з двома або більше колесами, оснащені виключно електричними тяговими двигунами (одним або декількома) та системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю), яка має технічні можливості заряджатися від зовнішнього джерела електричної енергії.

А також легкий персональний електричний транспортний засіб: має від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт та розвиває максимальну швидкість до 25 км/год та низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб: від двох коліс і може їхати зі швидкістю 10-50 км/год.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Електросамокати, фото: Знай.uа
Електросамокати, фото: Знай.uа

У ці категорії потрапляють: електросамокати, моноколеса та велосипеди на акумуляторах.

При цьому транспортні засоби, які можуть розвинути швидкість понад 50 км/год, потрапляють у категорію мотоциклів.

Моноколесо. Фото: скрін youtube
Моноколесо. Фото: скрін youtube

Що це означає для українців

По-перше, змінюється статус користувача таких транспортних засобів - тепер вони стануть водіями транспортних засобів і перестануть бути просто пішоходами.

По-друге, до водіїв самокатів та моноколес будуть застосовуватися ті ж статті Законів та правила, як і у випадку з водіями автомобілів.

Наприклад, за управління самокатом у стані алкогольного сп'яніння до правопорушника застосовуватиметься штраф у розмірі 17000 гривень та вилучення посвідчення водія (ст. 130 КУпАП).

Крадіжка моноколеса чи самокату кваліфікуватиметься як незаконне заволодіння транспортним засобом – за статтею 289 ККУ.

Санкції цієї статті – обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на такий самий строк. Якщо крадіжка буде групою осіб – то терміном від 5 до 8 років.

Нагадаємо, нові штрафи для власників авто з ГБО: що чекає на водіїв.

Раніше повідомлялося, без переходів, світлофорів та всього за 2300 грн: все, що потрібно знати українським водіям про платні дороги.

Також про метро можна забути? Українцям знову дозволили скористатися "нульовою розмитненням" авто.