Для наших шановних читачів, які є водіями, є дуже корисні поради щодо моторних масел. Експерти знають відповідь на запитання, чи їх можна змішувати і для чого це роблять.

Так вийшло, що у двигуни заливають від 1,8 до 6 літрів олії, саме тому "повну заміну" виробляють вкрай рідко. Однак у процесі роботи воно потроху випаровується, тому потрібно час від часу доповнювати його, і роблять це невеликими порціями.

Один з українських автоблогерів, який часто ділиться корисними порадами в мережі YouTube, розповів, коли можна змішувати різні види моторної олії.

Моторне масло, скріншот: YouTube
Моторне масло, скріншот: YouTube

Коли можна, а коли не можна

Бажано не змішувати синтетичні та мінеральні склади. Офіційно суміші дозволені, але важливо суворо дотримуватись правильних пропорцій. Те саме стосується ступеня в'язкості. Наприклад, до моторного масла 5w30 варто додавати рідину такого ж виду.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Для підтримки продуктивності двигуна рекомендують вибрати один тип і дотримуватись його. Це допоможе розкрити можливості двигуна та сприяє його продуктивності.

Склади у них різняться, і повна заміна може призвести до розсихання та розтріскування гумових деталей, які звикли до іншого типу дії.

Найчастіше проблеми трапляються у старих зношених двигунах, які тривалий час пропрацювали на одному типі рідини. При повній заміні систему промивають, видаляючи всі відкладення та забруднення, які утримували деталі в одному положенні. Після промивання з'являються протікання та інші проблеми.

Як правильно робити "смішку"

Коли починає блимати датчик нестачі масла для мотора, водії вважають за краще купити моторне масло з близькими характеристиками, щоб мінімізувати різницю в робочих властивостях.

Моторне масло, скріншот: YouTube
Моторне масло, скріншот: YouTube

Якщо потрібно змішати різні типи, потрібно дотримуватись таких правил:

• проводити змішування у крайніх випадках, не робити це постійною практикою;

• якість моторних масел повинна бути достатньою, щоб не зіпсувати агрегат;

• доливати слід трохи більше 15-20%, в жодному разі навпіл;

• бажано вибирати продукцію однієї марки: вони мають схожі набори присадок;

• не можна використовувати підробки або просто несертифіковані олії;

• потрібно враховувати різницю в'язкості, щоб не перейти допустимі межі;

• заборонено змішувати склади для легкових автомобілів та інших типів техніки;

• бажано орієнтуватися на допуски виробника.

За будь-якого змішування залишається ризик. Ці поради підкажуть, як зробити її мінімальною, але повністю уникнути проблем не вийде.

Моторне масло, скріншот: YouTube
Моторне масло, скріншот: YouTube

Тому змішувати можна в критичній ситуації, коли немає іншого варіанту та можливості дістатися автомагазину. Того ж чи наступного дня бажано злити склад, промити систему та повністю залити свіжу олію.

Нагадаємо, "Тут має бути труба": на вулицях Києва помітили конкурентку Tesla на базі "Таврії".

Раніше повідомлялося, майстри із Запоріжжя створили зі "Славути" просторий універсал: тепер хоч ліжко можна ставити.

Також, ретро-кемпер у стилістиці 50-х років від Citroen з диваном та кухнею: за нього не замислюючись віддадуть "однушку".