Часто трапляється, що поліцейські штрафують водіїв за тріщину на лобовому склі.

Тому варто розібратися, коли поліція дійсно може виписати штраф за тріщину на лобовому склі автомобіля. Штраф у розмірі 340 гривень передбачається статтею 121 частини 1 КУпАП. Тобто, якщо машина має несправності, експлуатація її забороняється. Пише "Дорожній адвокат".

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

А от ДСТУ 3649:2010 пункт 6.8.5. передбачає, що на лобовому склі колісного транспортного засобу не дозволяється наявність сколів та тріщин у зоні дії склоочисників. Цей же пункт вказує на те, що такі пошкодження входять до технічних несправностей автомобіля.

Точніше, чинні правила дорожнього руху, тріщини на лобовому склі не відносять до технічної несправності, при якій експлуатація автомобіля не дозволяється зовсім. Тому, якщо є проблема зі склом це говорить лише про пошкодження автомобіля, але не є технічною несправністю.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Згідно з цим можна зробити висновок, що якщо є тріщина на вітровому склі, то автомобіль використовувати можна, це не є причиною накладення штрафу.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Тому водій не може бути притягнутий до адміністративної відповідальності. Якщо штраф був виписаний без причини, такі дії можна оскаржувати у судовому порядку. Зазвичай, на оскарження дається не більше 10 днів. Водій може звернутися до відділку поліції, або ж прямо до суду. Якщо ж пройшло понад 10 днів, то висновок про штраф оскарженню не підлягає. В такому разі оскаржувати штраф можна в судовому порядку, але за наявності поважних причин.

Нагадаємо, портал Знай інформував, після спроби обміняти права, українця відправлять до в'язниці: скористався новим сервісом

Раніше на порталі Знай повідомлялося, водії БМВ мають напружитися: копи активно штрафують за популярне порушення

Також, наш портал інформував, обов'язковий техогляд: українських водіїв попередили про важливе нововведення