Запорізький автозавод у середині 90-х років спільно з Трнавським заводом із Чехословаччини розробив експериментальну вантажівку ЗАЗ-2301, яка могла стати серйозним конкурентом "ГАЗелі". Як виглядав автомобіль і що з ним сталося, пише autotheme.

ЗАЗ розробляв компактний фургончик із 1989 по 1993 рік, а вже 1995 року представив експериментальну версію. П'ятиметровий ЗАЗ-2301 мав вантажопідйомність у тонну, а зовні сильно нагадував "ГАЗель" від конкурентів із Горьківського автозаводу.

ЗАЗ-2301. Фото: autotheme
ЗАЗ-2301. Фото: autotheme

Вантажний "Запорожець" представлявся у двох варіантах: з 1,5-літровим двигуном на 74 кінських сили і потужнішим - мотором на 1,7 літра на 85 "конячок". Автомобіль міг розвивати швидкість до 120 км/год, а витрата палива становила близько 11 літрів при вазі 2,5 тонни.

ЗАЗ-2301. Фото: autotheme
ЗАЗ-2301. Фото: autotheme

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

ЗАЗ-2301 пройшов усі випробування, був на багатьох виставках та готувався вступити до серійного виробництва. Проте доля автомобіля склалася вкрай сумно. Через відсутність належного фінансування проєкт закрили.

Відомо, що всього було випущено три примірники автомобіля, з яких уцілів тільки один. Він знаходиться в Братиславському музеї транспорту в Словаччині під назвою Nua TAZ 1500 VA.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, у Києві помітили дуже рідкісний польський фургон, схожий на "Таврію": ідеальне авто - для кризи.

Також наш портал інформував, потужний аналог Jeep Cherokee продали всього за 100 гривень: авто навіть не бите.

Крім того, ми писали, такі авто були поза законом: як виглядає перший кабріолет із "Запорожця".