Український уряд може вже взимку 2023 року запустити в країні процедуру обов'язкового техогляду для транспортних засобів. Для початку українські народні депутати мають ухвалити відповідний законопроект.
Про це стало відомо завдяки планам Кабінету міністрів України, опублікованому на офіційному порталі уряду.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Передбачається, що до кінця року на розгляд Верховної Ради буде внесено законопроект, який передбачає приведення у відповідність до законодавства ЄС правил техогляду в Україні, тобто проходитиме техогляд усі. Питання лише в тому, з якою періодичністю.
Норми Євросоюзу встановлюють мінімальний термін проведення обов'язкового техогляду.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Новий автомобіль повинні вперше перевіряти через чотири роки після першої реєстрації, решта авто - кожні 2 роки. Однак, кожна з країн-членів ЄС має право проводити технічний огляд частіше.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Скільки це коштуватиме

Потрібно розуміти, що вартість техогляду залежить від типу та ваги авто. На даний момент цінова політика дуже різноманітна, але є чітке розуміння, що водіям чи власникам авто доведеться заплатити понад тисячу гривень.
Власнику легковика за ТО доведеться віддати 1120 гривень. Техогляд автобуса вагою понад 5 тонн коштуватиме 1 344 гривні. Вартість огляду вантажівки понад 12 тонн коштуватиме 1440 гривень.