Для всіх українських водіїв, які мають досвід пересування країнами Європейського Союзу, є важливі новини. Справа в тому, що у Євросоюзі готуються переглянути правила та покарання для водіїв. Зміни стосуватимуться всіх держав ЄС.

Варто розуміти, що й українським водіям необхідно уважно вивчити зміни, адже не виключено, що Україна стане повноправним чолом Євросоюзу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Що буде у нових правилах

Якщо посвідчення водія буде анульоване в одній країні Євросоюзу, наприклад, у Франції чи Італії, йому буде заборонено керувати автомобілем у всіх інших країнах-членах ЄС. Директива має на меті забезпечити узгодженість покарань за правопорушення, пов'язані з керуванням, на всій території ЄС.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Однією з основних сфер нових правил є допустимі межі вживання алкоголю за кермом. Оскільки в різних країнах ЄС діють різні законодавчі пороги алкоголю в крові, директива має на меті встановити єдиний ліміт для всіх держав-членів.

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

Також будуть гармонізовані системи штрафних балів у різних країнах, а також стандартизований термін, на який вилучатиметься посвідчення водія.

Щоб забезпечити однакове застосування штрафів, Європейський Союз вимагатиме створення центральної бази даних водіїв, доступ до якої матимуть співробітники поліції у всіх країнах-членах.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Коли почнуть працювати нові правила

Очікується, що четверта директива про права водія буде опублікована в березні, після чого вона пройде процес розгляду та затвердження в Парламенті ЄС. Цей процес може тривати кілька місяців і не завершитись до кінця 2023 року.

Після затвердження директиви окремим країнам ЄС необхідно буде ухвалити відповідні закони та підзаконні акти для імплементації нових правил.

За словами експертів, загалом нова директива є значним кроком на шляху до стандартизації правил водіння та покарань у всьому Європейському Союзі. Хоча процес імплементації може зайняти певний час, очікується, що довгострокові переваги для водіїв та учасників дорожнього руху в ЄС будуть суттєвими.

Нагадаємо, ціни на дизель впали, але почав дорожчати бензин: АЗС показали, скільки коштує паливо.

Раніше повідомлялося, що паливний цінопад: АЗС показали нові ціни на бензин, автогаз і дизель, що подешевшало найбільше.

Також, як виявити скручений пробіг на автомобілі: ознаки, які вказують, що вас намагаються обдурити.