Для всіх наших читачів, які є водіями, або навіть власниками авто, ми маємо важливе нагадування про те, хто і як може на території України реквізувати "ластівку" під час воєнного стану.

Один із законних способів вилучити авто в цей час може бути евакуація на потреби Збройних сил України.

Про це нагадали на порталі "Твоя машина".

Евакуація авто, фото: скріншот з відео
Евакуація авто, фото: скріншот з відео

Повідомляється, що цю процедуру держава має зробити у чітко визначеному порядку та обов'язково відшкодувати власнику вартість транспортного засобу, інакше вилучення авто буде незаконним.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Процедуру вилучення транспортних засобів зазначено у постанові Кабміну №1921 від 2000 року. У цій же постанові прописано порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобом, а також порядок повернення.

Евакуатор, скріншот: YouTube
Евакуатор, скріншот: YouTube

За яких умов у вас можуть реквізувати ваш власний автомобіль?

Насамперед слід знати, що вилучати майно приватних осіб можна лише на відшкодувальній основі з попереднім чи наступним відшкодуванням його вартості.

Без відшкодування можуть вилучити тільки майно, що належить державі.

Приймати рішення про реквізицію може лише вище командування ЗСУ чи певні підрозділи (ст.3 Закону 389).

У місцях бойових дій майно може бути вилучено без погодження (ст.4 Закону 4765).

Начальники патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони та інші представники захисту України – не мають права вирішувати питання щодо реквізиції автомобіля.

Видалити транспортний засіб можуть лише з чітким документальним оформленням. У ході процедури мають бути підписані два акти встановленого зразка, в яких зазначено підставу, опис майна, розмір сплаченої компенсації (ст. 7 Закону 4765).

Перед реквізицією мають провести оцінку ринкової вартості майна. Оригінал документа надсилається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді.

Нагадаємо, потрібно перевірити всіх, як дітей малих: українським водіям нагадали про штраф у 8500 грн через пасажирів.

Раніше повідомлялося, що українцям нагадали про штраф: за що доведеться заплатити від 1000 до 15000 грн.

Також, українців просять фотографувати "героїв паркування": штрафи – на допомогу захисникам.