Від початку війни в Україні діє скасований акциз на паливо та занижений ПДВ у розмірі 7%. Цей крок був вимушений адже на початку війни була важка в країні ситуація.

З 30 вересня набув чинності новий закон 2618-IX, згідно з яким повернули акциз на бензин, дизель і біопаливо у розмірі 100€/1000 літрів, на газ – 52€/1000 літрів.

Також у проекті закону було прописано, що ПДВ у 7% діятиме не довше, ніж до 1 липня 2023 року.

"Норму про повернення ПДВ було закладено ще восени", – підтвердив у розмові з UBR.ua директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Подорожчання бензину
Подорожчання бензину

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

"З 1 липня ПДВ та акцизи на паливо повернуть до довоєнних показників. Після цього ціни на бензин, дизель і автогаз неминуче зростуть. Але зростання відбуватиметься непропорційно", -каже Куюн.

"Коли ми говоримо про повернення старих тарифів – ми говоримо фактично про їхнє зростання", – попереджує Куюн.

За його підрахунками зростання цін становитиме приблизно:

  • бензин – на 11,2 грн/л;
  • дизель – на 7,7 грн/л;
  • автогаз – на 2,6 грн/л.

Куюн зазначає: "Звідси знову видно, що повернення до старих акцизів як до якоїсь догми виглядає дивним. Бензин летить вгору, скраплений газ майже на місці. Як й раніше, вважаю необхідним адаптуватись до нових реалій та користуючись нагодою збалансувати ставки. Умовно, на 3 грн/л нижче акциз на бензин й на 3 грн/л вище на скраплений газ. Й пропорції цінові збережуться, й бюджет з наваром."

ціни на бензин
ціни на бензин

Він нагадав, чому рік тому скасували акциз та знизили ПДВ.

"Бо ціни на нафту через війну злетіли до 140 доларів/бар, а ситуація в крайні була вкрай важка й невизначена. Тоді уряд вирішив підтримати споживача, знизити податки й таким чином запобігти здорожчанню на 10 гривень за літр. Це був саме захист, а не намагання якось боротись із податковими схемами." -пояснює він.

«Зараз ринок повністю збалансований, ціна на нафту впала, час підвищувати податки», – додав Сергій Куюн.

Нагадаємо, ми раніше писали нові ціни на бензин, дизель та автогаз: за скільки можна заправити свою "ластівку"

Як повідомляв портал "Знай.ua", автогаз дорожчає, але падають ціни на бензин: АЗС показали, як змінилася вартість палива в Україні.

Також "Знай.ua" писав, що мотор задоволений, а водій – щасливий: українці масово переходять на ГБО, озвучено нові ціни автогазу.