Багато автолюбителів, а особливо тих, що звертали увагу на радянський автопром, пам'ятають малолітражний "Запорожець" моделі ЗАЗ-965. Свого часу машина набула маси народних прізвиськ і стала героєм анекдотів, це не завадило стати їй майже легендарною.

Мало хто знає, що ЗАЗ-965 існувала навіть праворульна, і давайте дізнаємося, навіщо ж створювали таку "ластівку". Про це пише портал Hyser.

ЗАЗ-965, скріншот: YouTube
ЗАЗ-965, скріншот: YouTube

Попри популярну думку, що ЗАЗ-965 з правим кермом випускався для Великобританії, Індії чи інших країн з лівостороннім рухом, це не відповідає дійсності.

Автомобіль ЗАЗ-965С створювався для "країни рад" і не поставлявся до інших держав (хоча експортні варіанти звичайного ЗАЗ-965 існували).

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

ЗАЗ-965, скріншот: YouTube
ЗАЗ-965, скріншот: YouTube

Виявляється, праворульний ЗАЗ-965 був випущений обмеженою партією на замовлення міністерства зв'язку СРСР спеціально для розвезення пошти. Загалом у 1962-1963 роках було зроблено 650 таких "поштових" авто. Щоправда, до наших днів не збереглося жодного ЗАЗ-965С, адже всі авто списали свого часу, а згодом утилізували.

Вся справа в тому, що розташування керма справа мало полегшити роботу листоноші - йому простіше було виходити з авто на тротуар з важкою сумкою, адже не потрібно було обходити машину. Та й безпечніше набагато.

ЗАЗ-965, скріншот: YouTube
ЗАЗ-965, скріншот: YouTube

Незвичайний "Запорожець" створили спеціально для розвезення пошти, а літера "С" у його назві означає "Зв'язок". У салоні на місці задніх сидінь облаштували відсік для перевезення листів та посилок.

За власної маси 650 кг горбатий "Запорожець" міг перевозити до 150 кг вантажу. Їх оснащували стандартним 887-кубовим двигуном на 27 л. с., що дозволяло розвивати 90 км/год.

ЗАЗ-965, скріншот: YouTube
ЗАЗ-965, скріншот: YouTube

Нагадаємо, українець на базі ЗАЗ створив шикарну репліку Lamborghini: такої красуні не було навіть у Майкла Джексона.

Раніше повідомлялося, і через бездоріжжя, і навіть у центр села не соромно: інженери схрестили ЛуАЗ з Volkswagen Golf.

Також, українські авто, зірка яких не зійшла: у мережі показали раритетні екземпляри.