Український парламент ухвалив проект закону за номером 8172, який зобов'язує міста замінювати муніципальний транспорт. Тепер усі водії та власники автобусів чи маршруток на дизельному паливі мають готуватися до того, що їх замінять на електробуси.

Про це стало відомо завдяки офіційній інформації від представників Верховної Ради України.

Електробус, скріншот: YouTube
Електробус, скріншот: YouTube

Повідомляється, що починаючи з 1 січня 2028 року закон заборонятиме містам закуповувати понад 50% дизельних автобусів. Принаймні половину кількості транспорту у закупівлі мають становити електробуси чи автобуси на газ чи водень. Із 2030 року міста взагалі не зможуть купувати дизельний транспорт.

Частка "чистих" автобусів у парку міського транспорту до 2030 року має досягати 25%, а до 2033 року – не менше 50%. З 2036 року на міських маршрутах взагалі не повинно бути дизельних автобусів – лише електробуси чи автобуси на газу.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Електробус, фото: скріншот з відео
Електробус, фото: скріншот з відео

Також прийнятим законом спрощується процедура встановлення зарядних станцій для електромобілів та підключення до електромереж.

Відомо також, що "слуги народу" зобов'язали забудовників забезпечити 50% паркомісць для електромобілів у паркінгах нових ЖК. З 1 січня 2025 року власник зарядної станції платитиме лише частину плати за підключення до мережі. Щодо житлових будинків, то вони зможуть влаштовувати на своїй території зарядні станції в межах встановлених лімітів потужності.

Нагадаємо, в Україні змінилися ціни на дизпаливо та бензин: чи є приводи для радості.

Раніше повідомлялося, "домовлятися" не вийде: в Україні запровадять нові правила отримання прав.

Також, українцям приготували новий штраф у 8,5 тис грн за "іграшки": поліція та прикордонники стежать за кожним.