Для наших читачів, які є водіями чи власниками авто, з'явилися важливі новини. Згідно з повідомленнями від незадоволених ситуацією громадян, почастішали випадки винесення поліцейськими штрафів за порушення правил дорожнього руху без відома самих водіїв.

Ситуація виглядає таким чином - інспектор зупиняє авто, переписує дані із пред'явлених водієм документів і після того, як водій їде, інспектор виписує постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу "Автотема".

Штрафи, поліція, скріншот: YouTube
Штрафи, поліція, скріншот: YouTube

За порушення правил дорожнього руху на водія справді може бути накладений адміністративний штраф. Однак перед винесенням постанови відповідно до закону передбачено спеціальну процедуру розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Тобто водій має бути повідомлений про факт порушення, інспектор має роз'яснити йому права під час розгляду справи, водій має право надати свої пояснення та докази тощо. І лише після цього інспектор може виносити ухвалу.

Якщо ж за результатами проведеного розгляду справи, з урахуванням пояснень водія та наявних доказів, інспектор ухвалить рішення про накладення штрафу, він має право винести ухвалу, оголосити її у присутності водія та вручити водієві її копію.

Штрафи, поліція, скріншот: YouTube
Штрафи, поліція, скріншот: YouTube

Проте, неприпустиме винесення постанови на підставі наявних у інспектора відомостей про паспортні дані водія без повідомлення про це водія та без присутності самого водія.

В одній із таких ситуацій працівники поліції зупинили автомобіль на блокпосту, перевірили документи, поспілкувалися ввічливо з водієм та повідомили, що водій може продовжити рух. Водій подякував за ввічливе спілкування та поїхав далі у своїх справах.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Однак, наступного дня до додатку "Дія" водієві надійшло повідомлення про накладений штраф за відсутність страхового поліса. При цьому автомобіль фактично був застрахований та поліс був.

Водій поїхав до відділення поліції для з'ясування обставин винесення такої ухвали. Однак там йому відповіли, що ухвала вже винесена і скасувати її можна лише відповідно до встановленої законом процедури. Втім, водій оскаржив цю ухвалу в суді.

Нагадаємо, мобілізація в Україні: куди забирають служити обмежено придатних.

Раніше повідомлялося, українським водіям доведеться частіше "передавати" на права: що приготували в Раді.

Також, вистачить на 10 днів: у Міненерго заявили про рекордно малий запас палива в Україні.