Для водіїв є одна дуже цікава новина. Справа в тому, що суд визнав використання пристроїв "Каскад" для фіксації швидкості на дорогах незаконним.

Однак лише у тому випадку, якщо водія про це ніхто не інформував. Легко здогадатися, що йдеться про відповідні дорожні знаки.

Про це повідомляє портал "Твоя машина".

Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube

За словами юристів, це наголошує на важливості дотримання правил розміщення спеціальних дорожніх знаків перед камерами вимірювання швидкості. Якщо цих вимог не дотримуються, штрафи за перевищення швидкості можуть бути визнані недійсними.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Згідно з українським законодавством, поліція має право використовувати автоматичні засоби фото- та відеофіксації для контролю швидкості.

Однак, згідно з частиною 2 відповідної статті, інформація про наявність цих пристроїв має бути чітко вказана. Це положення гарантує, що водії будуть належним чином поінформовані про можливу фіксацію їхньої швидкості за допомогою цих технічних засобів.

На виконання цієї вимоги Правила дорожнього руху України передбачають спеціальний дорожній знак 5.76 "Автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху".

Цей знак називається "Автоматична відеофіксація порушень ПДР" та призначений для повідомлення водіїв про можливість автоматичної фіксації швидкості за допомогою спеціального обладнання.

Камери автофіксації, скріншот: YouTube
Камери автофіксації, скріншот: YouTube

Існує випадок, коли водія було звинувачено у перевищенні швидкості на 23 км/год у зоні, де дозволена швидкість становить 50 км/год. Проте суд визнав автоматичну відеофіксацію порушення незаконною через відсутність належного повідомлення водія.

Ключовим моментом у справі була відсутність доказів встановлення необхідного дорожнього знаку.

На думку юристів, відсутність дорожнього знака робить штрафи за перевищення швидкості незаконними.

Суд першої інстанції визнав автоматичну фіксацію швидкості незаконною, а постанова, заснована на такій фіксації, недійсною, наголосивши на важливості дотримання вимог щодо встановлення дорожнього знака.

Нагадаємо, українські водії можуть втратити до 7 тисяч гривень за 10 років: доведеться мучитися.

Раніше повідомлялося, дати хабар не вийде: в Україні починають посилення на іспитах з водіння з 1 червня - камери, записи та "сюрпризи".

Також, одним платежем 34 тисячі гривень: "веселим" українським водіям доведеться брати кредит або продавати квартиру.