Правила дорожнього руху регулюють не лише дії водіїв, а й інших учасників. Багато українських водіїв часто про це забувають, і тоді виникають дуже неприємні ситуації. Цим можуть скористатися копи, які мають виконати план протоколів.

Іноді трапляється так, що поліцейські, які думають лише про статистику, а не про безпеку руху, користуються моментом і виписують штраф, і не має значення за що, наприклад, за відсутність "обов'язкових" предметів, такої як аптечка. Але якщо вірити юристам, то такі штрафи не зовсім законні.

Експерти однієї з українських спільнот правозахисників у мережі Telegram зауважили, що почастішала практика притягнення патрульними до відповідальності водіїв без аптечки за ст. 121 КУпАП, кваліфікуючи їх дії як керування несправним автомобілем, експлуатація якого заборонена.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Насправді у ПДР справді є п. 31.4.7, який забороняє експлуатацію транспортного засобу без медичної аптечки.

Популярні новини зараз
Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Водночас немає жодного нормативного документа, який би встановлював за такий вид порушення штраф. Юристи зазначають, що максимум як можна покарати водія за відсутність аптечки — попередження. Штрафи та суворіші покарання у таких випадках незаконні і можуть сміливо оскаржуватися в суді.

Аптечка, скріншот: YouTube
Аптечка, скріншот: YouTube

Водночас, відсутність аптечки в автомобілі для пасажирських перевезень безпосередньо карається відповідно до ст. 121 КУпАП штрафом у розмірі 680 грн. Повторне порушення може спричинити позбавлення прав до півроку або арешт до 10 діб.

Нагадаємо, спочатку 340 грн, а потім – 17 тисяч: українським водіям показали, чим закінчаться "покатушки" без техогляду.

Раніше повідомлялося, що у вас є 10 днів: у МВС терміново звернулися до власників авто з ГБО.

Також, українським водіям приготували жорстке покарання на десятки тисяч гривень.