В Україні ще з моменту вторгнення російських окупантів масово діють блокпости. У цих точках перевіряють водіїв, а також їхній транспортний засіб. На блокпостах як перевіряльники працюють лише військові, але ще й поліцейські.

За словами юристів, поліція часто діє на блокпостах дуже грубо, коли копи забувають про вимоги законів та підзаконних нормативних актів.

За інформацією співтовариства юристів "Дорожній адвокат", почастішали випадки, коли поліція, зупинивши транспортний засіб на блокпості, починає шукати у діях водія порушення правил дорожнього руху.

Блокпост, скриншот: YouTube
Блокпост, скриншот: YouTube

Фахівці права попереджають, що це є незаконним. Більше того, на блокпості не можна вимагати навіть посвідчення водія у автомобіліста.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися Скільки насправді чоловіків можуть мобілізувати: військовий розкрив неочікувану правду На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки
Показати ще

Відповідно до Постанови КМУ №1456 від 29.12.2021, на блокпосту можуть перевіряти посвідчення особи, документи на вантаж, оглядати водія та автомобіль. Ні про яке посвідчення водія в документі не йдеться.

Блокпост в Україні, фото з відкритих джерел
Блокпост в Україні, фото з відкритих джерел

Порядок зупинення транспортних засобів поліцією передбачено ст. 35 ЗУ "Про національну поліцію", де наголошується, що для цього має бути явна причина з вичерпного переліку. Ключовою причиною є вчинення водієм чи пасажиром порушення правил дорожнього руху, кримінального чи іншого правопорушення.

Таким чином, притягнення водіїв до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, встановлене під час перевірки на блокпосту, є незаконним.

Нагадаємо, продаж авто не допоможе: водіям приготували штраф у 500 тис грн, а нахабним – 20 років в'язниці.

Раніше повідомлялося, приховують прибуток і не сплачують податки: в Україні почали масово закривати деякі АЗС.

Також, допомога безробітним українцям: що потрібно для реєстрації у центрі зайнятості.