Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до керування автомобілем або є власниками транспортних засобів, у нас є дуже важливі новини. Водіям нагадали про закони з приводу тонованого скла, а також розповіли про розміри штрафів, які чекають на громадян у разі ігнорування.

В українських ПДР вказується, що категорично забороняється експлуатація транспортного засобу з покриттям скла, що перешкоджає видимості водія або погіршує його прозорість.

Про це нагадав один із українських автоблогерів, який постійно ділиться у мережі YouTube важливими порадами.

Тоноване авто. Фото: скрін youtube
Тоноване авто. Фото: скрін youtube

Порушення цього правила вперше спричиняє накладення штрафу у розмірі 340 грн (ч. 1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

Повторне порушення протягом року може призвести до серйозніших наслідків, таких як заборона керування транспортним засобом на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб (ч. 4 ст. 121).

Штрафи залежать від ступеня тонування, причому штрафи накладаються за світлопропускання нижче 75% для лобового скла та нижче 70% для іншого скла.

Важливо відзначити, що ці штрафи можуть бути застосовані лише в тому випадку, якщо патрульний може продемонструвати зниження світлопропускання за допомогою спеціального приладу, а не лише за візуальною оцінкою.

Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube

Як уникнути покарань

Щоб уникнути будь-яких проблем, водії, які обирають тоновані шибки, повинні отримати сертифікат світлопропускання на сертифікованій станції технічного обслуговування.

Цей документ є доказом відповідності стандартам і допоможе уникнути непорозумінь з правоохоронними органами.

Нагадаємо, зупиняють, але довести не можуть: українські водії уникають покарання через "гірку" помилку поліції.

Раніше повідомлялося, штраф від 17000 гривень: як карають нетверезих водіїв електросамокатів.

Також, ціни, як гриби після дощу: АЗС показали скільки коштує популярне паливо.