Є одна категорія водіїв, яких суди відмовляється застосовувати штрафи за перевищення швидкості. Експерти стурбовані, що такі дії можуть призвести до того, що водії почнуть користуватися цим станом речей, масово уникатимуть штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Йдеться про перевищення швидкісного режиму, який фіксують камери автоматичної фіксації дорожнього руху. Про це пише портал "Твоя машина".

Камери автофіксації, скріншот: YouTube
Камери автофіксації, скріншот: YouTube

Юридична практика в Україні така, що поліція за умовчанням спрямовує штрафи власникам автомобілів, ідентифікуючи їх за номером машини. Проте судді впевнені, що це суперечить Конституції України.

Прикладом такої ситуації стало судове провадження, в якому власник автомобіля Toyota Land Cruiser отримав штраф за перевищення швидкості, вчинене іншою особою за кермом його машини.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Власник транспортного засобу звернувся до суду, посилаючись на принцип індивідуальної юридичної відповідальності та презумпцію невинності, яка передбачає, що сумніви щодо інтерпретації закону мають трактуватися на користь особи, яка притягується до відповідальності.

Авто, фото: Знай.ua
Авто, фото: Знай.ua

Поліцейські як аргумент на користь своєї позиції представили в суді матеріали фото та відеофіксації з автоматичного комплексу "КАСКАД". На знімках було зафіксовано автомобіль позивача, але не було видно обличчя водія. Суд, керуючись Конституцією України, став на бік чоловіка. Справа була закрита, а штраф скасовано.

Хоча в нашій країні немає прецедентного права, цей і подібні випадки можуть мати значний вплив на майбутню практику в судочинстві і, можливо, стануть основою для змін у законодавстві щодо покарання за порушення правил дорожнього руху.

Нагадаємо, наслідки можуть бути фатальними: водіїв попередили про небезпеку.

Раніше повідомлялося, що найхитрішим ти більше не будеш: в Україні можуть запровадити величезний штраф для автовласників.

Також, не знімай руки з керма: українським водіям нагадали про штраф у 1445 грн за розмовники.