Наші читачі, які мають відношення до водіння авто, знають, що в ці осінні дні ціни на пальне зростають практично щодня. Не завжди можна передбачити, які будуть цінники вже наступного ранку.

У перші тижні 2023 року експерти говорили, що ціни зростатимуть буквально з катастрофічною швидкістю, проте ціни на солярку та бензин – лише знижувалися. Взимку було – близько 52 грн за літр, а от улітку – приблизно 40.

Про це розповів директор групи "А-95" Сергій Куюн.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

У другій половині року, коли інфляція сповільнилася, ціни почали зростати. І восени вони знову побили історичний рекорд, перетнувши позначку 55 грн/л. Цьому сприяло одразу кілька чинників — рішення Уряду щодо повернення всіх довоєнних акцизів та шалені черги на українсько-польському кордоні.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

З бензином ситуація схожа — від 55 гривень станом на початок 2023 року та до 43 грн. у другій половині червня. Зараз ми бачимо, що дизельне пальне коштує близько 55-56 гривень за літр.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Автогаз подорожчав негаразд. Якщо 1 січня ціна становила 29 гривень, улітку – 21, то зараз – 33.

Є ще одна причина, чому останнім часом у ціні зросло паливо. Справа у тому, що у вересні ціна на нафту у світі перевищила річний рекорд – 95 доларів за барель.

Як повідомляють експерти, зараз ціна бензину та дизеля стабілізувалася, проте автогаз продовжує додавати у ціні. Загалом за тиждень цінники підскочили ще на дві з половиною гривні. Головною причиною цього є бойкот польських перевізників на кордонах.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн пояснює, що з Польщі Україна імпортує понад третину всього скрапленого газу, і зараз цистерни стоять разом із усіма у спільних чергах.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Чи слід розраховувати на зниження цін до кінця року?

Найближчим часом ціни на бензин та дизель трохи зростуть. Про це повідомляє НБУ у своєму жовтневому інфляційному звіті. У регуляторі пояснюють, що хоч зростання вартості відбудеться у короткостроковій перспективі, це вплине на вартість товарів та послуг.

Ціни на пальне стабілізуються лише наступного року. Це станеться завдяки зниженню вартості нафти у світі.

Водночас Сергій Куюн каже, що епопея з подорожчанням автогазу продовжуватиметься до початку грудня, доки не вдасться знайти нові шляхи постачання або домовитися з поляками.

Нагадаємо, що робити, якщо гроші при оплаті газу помилково пішли "у нікуди": українцям дали інструкцію.

Раніше повідомлялося, "Та ще й обманюють на абонплаті!": українці отримали платіжки з майже вдвічі більшим обсягом газу.

Також, водіїв налякали новими цінниками на автогаз: захочеться ходити пішки.