В Україні на обов'язковий техогляд поки що діє "відстрочка", через воєнний стан. Проте в останні місяці в країні стали частіше говорити про повернення ТО. Спочатку про нього йшлося після угоди про Асоціацію з Євросоюзом, і щоб запровадити техогляд Україна мала 5 років.

Мінінфраструктури України планує відновити техогляд за допомогою проекту закону "Про внесення змін до низки законодавчих актів України щодо безпеки експлуатації колісних транспортних засобів". Поки що проект закону чекає на прийняття.

Про це розповіла адвокат Тетяна Даниленко спеціально для порталу Mind.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

За даними із законопроекту, легкові авто мають проходити техогляд раз на два роки. Для нових автомобілів цей термін складає чотири роки після першої реєстрації. Таксі – один раз на рік, а автобуси – двічі на рік.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

До того ж, всі машини, які були привезені з-за кордону, повинні пройти техогляд. Останнє стосується і "євроблях", зареєстрованих за кордоном, та які експлуатуються на території України.

Утім, будуть ситуації, коли техогляд потрібно буде проходити позапланово: після перереєстрації автомобіля на нового власника (протягом 10 днів); після ДТП із пошкодженнями, що вплинули на безпеку руху; після виявлення невідповідностей та несправностей на дорозі.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Що перевірятимуть під час техогляду?

У Законі України "Про дорожній рух" є перелік систем, які перевірятимуться на техогляді. До них відносяться:

- система гальмівного та кермового управління;

-шини та колеса;

- газобалонне обладнання;

- зовнішні світлові прилади та інші частини.

До того ж на огляді звертають увагу на зовнішні дефекти авто, справність склоомивача, цілісність лобового скла та укомплектованість машини аптечкою та вогнегасником. Тому перед ТО потрібно заздалегідь підготувати авто.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Які транспортні засоби не проходитимуть ТО:

- які не їздять дорогами загального користування;

- транспорт, що їздить зі швидкістю до 25 км/год;

- транспортні засоби, ємність двигуна яких не перевищує 125 куб. см або ті, що мають електродвигун, потужність якого не перевищує 4 кВт.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Штрафи

За прострочений техогляд авто передбачено штраф. Якщо власник авто не пройде вчасно техогляд, перший штраф складе 3400 грн. Якщо водій після першого штрафу так і не пройшов ТО, сума повторного штрафу вже більша - 17 000 грн. І звичайно, що експлуатацію авто, які не пройшли вчасно ТО, буде заборонено або обмежено.

Нагадаємо, як українцям підготуватись до техогляду, щоб у майбутньому не мати проблем: самостійна перевірка.

Раніше повідомлялося, чи сильно багатими стали? Українським водіям приготували величезні штрафи, простіше купити самокат.

Також, півроку без прав чи 340 гривень штрафу? Українських водіїв попередили про "темне" порушення, дивіться на всі боки.