Зима закінчується, і навіть холодний березень вирушає. На зміну приходить теплий літній сезон. Для кожного водія чи власника авто є важливе завдання – потрібно міняти гуму на літню.

Зміна шин за сезоном передбачена законодавством багатьох держав Євросоюзу, пише портал Hyser.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

В Україні, на жаль, поки що немає жодних санкцій при їзді влітку на зимовій гумі і навпаки. Законодавством лише заборонено їзду на несправному транспортному засобі або не відповідає умовам.

А ось автовласники, яким не байдуже, на яких шинах їхня машина їздить дорогами, починають відвідувати шиномонтаж, коли стовпчик термометра підніметься до 5-7 оС.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Заміна гуми, скріншот: YouTube
Заміна гуми, скріншот: YouTube

Крім того, щоб безпечно перейти на літні шини, потрібно переконатися у виконанні щонайменше 2 головних умов:

- відсутність на дорогах снігу та льоду;

- Стабільна плюсова температура (і вдень, і вночі).

Затягування зі зміною гуми на літню може призвести до зношування шин і втрати шипів. Адже зимова гума м'якша і при нагріванні вона стирається дуже швидко.

При цьому виробники гуми радять не змінювати зимову гуму на літню у наступних випадках:

- ночами все одно є заморозки;

- регулярні поїздки за місто, де дороги не завжди добре розчищені;

- на дорозі є лід чи сніг.

Втім, є й інша крайність. Зі зміною гуми деякі водії тягнуть до останнього, в результаті на градуснику +15 і вище, а людина все ще думає, чи відправитися їй у шиномонтаж або трохи почекати. Тим часом, згідно з низкою досліджень, покришки не по сезону можуть бути небезпечними, оскільки м'яка гума, а тим більше шипи значно збільшують гальмівний шлях і погіршують керованість на сухому теплому асфальті.

Заміна гуми, скріншот: YouTube
Заміна гуми, скріншот: YouTube

Чому не варто їздити на зимовій гумі влітку:

Зимова та літня гума створюються для роботи в різних умовах. Зимова повинна зберігати еластичність при низьких температурах, тому її роблять із гумової суміші з високим вмістом каучуку та полімерів, що містять кремній. Цей склад найефективніше веде себе за низьких температур.

Якщо ж на вулиці тепло +5 і вище, зчіпні властивості починають погіршуватися. У літній гумі, каучуку відчутно менше, за рахунок цього вона краще поводиться при високих температурах.

Нагадаємо, подорожчання неминуче: українських водіїв попередили про підвищення цін на бензин та солярку.

Раніше повідомлялося, чи є зайві 500 гривень? Водіям нагадали про популярне порушення, на якому копи продовжують заробляти.

Також, красені кросовери: на українських дорогах засвітилися новий Lexus RX 2023 і не менш крутий Mercedes GLS Brabus.