Для наших дорогих читачів, які є водіями чи навіть власниками, є дуже цікаві новини. Тепер далеко не завжди, коли водій перевищить швидкість, і це зафіксує камера, буде оформлено штраф.

Справа в тому, що український суд визнав недійсним штраф за перевищення швидкості через неналежне повідомлення про автоматичну фіксацію.

Про це повідомляє портал "Твоя машина".

Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube

Все через те, що автоматичну фіксацію швидкості приладом "Каскад" було визнано незаконною. Суд ухвалив, що водія не було проінформовано в установленому законом порядку про дану фіксацію.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону про Національну поліцію, правоохоронці можуть використовувати автоматичні засоби фото- та кінозйомки, відеозаписи для забезпечення публічної безпеки та порядку.

Ч. 2 цієї статті вимагає, щоб інформація про задіяні автоматичні засоби фото- та відеофіксації була розміщена на видному для водія місці.

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

За це відповідає спеціальний дорожній знак 5.76 "Автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху", передбачений правил дорожнього руху. Метою дорожнього знака є інформування водіїв щодо можливості автоматичної фіксації швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

У цій ситуації водій під час руху перевищив швидкість, але не був належним чином поінформований про те, що за його транспортним засобом ведеться автоматична відеофіксація.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Тобто, суд встановив, що водій має право бути поінформованим про проведення фото- або відеозйомки його транспортного засобу, а автоматична фіксація перевищення швидкості може проводитись лише за умови встановлення попереджувального дорожнього знака 5.76.

Крім того, суд зазначив, що якщо такий знак не встановлений, то будь-який штраф за перевищення швидкості, виписаний на підставі автоматичної фіксації, є незаконним та підлягає скасуванню.

Нагадаємо, водії нерідко нехтують цим правилом: за що можна отримати до 850 грн штрафу.

Раніше повідомлялося, жодних штрафів і паніки: українським водіям з 1 травня дозволять не дотримуватись одного правила.

Також, прощайте, податки: українцям знову можуть дозволити безкоштовну розмитнення авто.