Війна, яку розв'язала Росія проти України, принесла багато горя нашим людям. Деякі громадяни досі перебувають далеко від батьківщини. На додачу до всього люди продовжують пересуватися на своєму авто. Водіям важливо знати, як можна сплатити за проїзд платними дорогами в Євросоюзі.

А найголовніше – необхідно розуміти приблизну вартість таких послуг.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

платні дороги
платні дороги

Різниця між платними дорогами та звичайними

У європейських країнах платні дороги відрізняються від безкоштовних якістю покриття та організацією дорожнього руху. На таких автомагістралях немає світлофорів, поворотів ліворуч, а всередині встановлено бар'єр безпеки. Все це дозволяє пересуватися такими дорогами швидше, ніж звичайними.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Усі платні дороги мають безкоштовні альтернативи, але швидкість руху на них значно менша.

Платні дороги позначають спеціальними знаками. На них вказаний номер автомагістралі та інформація про те, що вона є платною (це слово вказується місцевою мовою або англійською TOLL). Деякі встановлені пункти, де можна внести кошти перед в'їздом на платні ділянки. Також часто використовуються спеціальні електронні пристрої, які реєструють проїзд та автоматично знімають гроші з вашого рахунку.

Авто, фото: Знай.ua
Авто, фото: Знай.ua

Як сплатити проїзд платною дорогою

У різних країнах встановлені різні правила оплати проїзду платними дорогами. У деяких випадках можна розрахуватись готівкою або банківською карткою на пунктах, розташованих на в'їзді або виїзді з платної дороги.

В інших країнах треба купити так звану віньєтку – наклейку, яку треба наклеїти на лобове скло. Зараз стає більш поширеною електронна віньєтка.

Також у Європі є онлайн-сервіси, які спрощують процес оплати за користування такими дорогами. Наприклад, у Польщі сплатити проїзд можна на порталі etoll.gov.pl. А якщо ви їдете через Чехію, то віньєтку можна придбати на сайті edalnice.cz.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Скільки коштує проїзд на платних дорогах

Залежно від країни та класу транспортного засобу вартість проїзду платною дорогою може змінюватися. Може відрізнятися і принцип оплати: за відстань, за певний час чи проїзд через тунель чи міст.

Для легкових автомобілів ціна віньєтки на 10 днів у країнах Європи в середньому становить близько 7 – 15 євро.

Щодо оплати за відстань, то, наприклад, в Італії за 100 кілометрів треба заплатити близько 7 євро, а в Сербії - 6.

Ціна за проїзд через мости та тунелі дуже відрізняється: від 1-2 євро до 50 – 60 євро (приблизно 2 300 грн).

Якщо водій скористався платною дорогою, але не сплатив за проїзд, то на нього чекатиме штраф. Розмір штрафу може сягнути сотень євро.

Нагадаємо, не поспішайте охолоджуватися: п'ять причин, чому не слід включати кондиціонер в автомобілі відразу після запуску двигуна.

Раніше повідомлялося, тихо приїхав, міну скинув та поїхав: українець створює "невидимі" байки для військових.

Також, копам дозволили карати водіїв за алкоголь у салоні: штраф від 40 до 140 євро.