Для всіх наших шановних і дорогих читачів, які мають відношення до водіння авто, є дуже важливі новини. Річ у тім, що ще з 1 жовтня в Україні діє правило про денні ходові вогні за межами населених пунктів.

За порушення цього правила копи вже штрафують водіїв на 510 грн. Однак, за словами юристів, варто звернути увагу на факти, які можуть довести незаконність таких наказний від поліції.

Про це стало відомо завдяки допису спільноти юристів в одній із соціальних мереж.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Юристи нагадують, що вимкнені денні ходові вогні на дорогах поза населеними пунктами з 1 жовтня до 1 травня дійсно можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

Поліція зазвичай трактує таку поведінку водія за ст. 122 КУпАП, яка передбачає відповідальність за порушення правил використання зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами.

Однак у цій ситуації йдеться виключно про порушення під час початку руху або зміни його напрямку. Про невикористання освітлювальних приладів під час руху у ст. 122 не йдеться.

Поліція, авто, штрафи, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штрафи, скріншот: YouTube

Юристи звернули увагу, що це порушення слід кваліфікувати за ст. 125 КУпАП, як інші порушення ПДР. Максимальною санкцією в рамках цієї норми є попередження.

Таким чином, якщо патрульні зупинили автомобіль за невикористання денних ходових вогнів і намагаються виписати штраф, водієві слід звернути їхню увагу на незаконність таких процесуальних дій. Це дасть змогу автомобілісту уникнути бюрократичної тяганини з оскарженням штрафу в суді.

Нагадаємо, зупиняють, але довести не можуть: українські водії уникають покарання через "гірку" помилку поліції.

Раніше повідомлялося, штраф від 17000 гривень: як карають нетверезих водіїв електросамокатів.

Також, ціни, як гриби після дощу: АЗС показали скільки коштує популярне пальне.