Для наших шановних читачів, які є водіями, є кілька важливих нагадувань. Справа в тому, що далеко не кожна людина, яка сідає за кермо, розуміє, як потрібно поводитися з представниками поліції. Також багато хто не знає, що має робити право поліцейський, а що він не може зробити.

На цей раз, ми з тобою, наш дорогий читачу, розглянемо законні підстави для зупинки транспортного засобу та перевірки документів.

Однією з підстав зупинки транспортного засобу є порушення правил дорожнього руху. Усі одинадцять підстав для зупинки транспортного засобу передбачені ст. 35 ЗУ "Про національну поліцію" (далі – Закон).

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Про це вирішив нагадати українцям один з українських автоблогерів, який часто ділиться порадами в соціальних мережах з водіями-початківцями.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Зокрема, поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

1) якщо водій порушив правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія чи пасажирів транспортного засобу до скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об'єктом чи знаряддям скоєння дорожньо-транспортної пригоди , кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває у розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів щодо обставин скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є чи могли бути;

Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідок при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення або матеріали дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади ухвалив рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі утворює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення та використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

10) якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування чи розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщали до митного режиму транзиту;

11) якщо є інформація, що свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

ч. 3 ст. 18 Закону зобов'язує поліцейського, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на її вимогу службове посвідчення.

Відповідно до ч.3 ст. 35 Закону, поліцейський зобов'язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки ним транспортного засобу з докладним описом підстави зупинки.

ч. 1 ст. 8 Закону зобов'язує поліцейського дотримуватися законів та не порушувати прав водія. Водій має право на отримання інформації, хто саме його зупинив, з якої причини і має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинення.

На практиці поліцейські часто не дотримуються вимог чинного законодавства та маніпулюють нормами права, користуючись правовою необізнаністю водіїв. Хоча без доказів порушення правил дорожнього руху, поліцейський не має права вимагати документи у водія.

Нагадаємо, навіщо використовують поліетиленову плівку в авто: незамінний лайфхак для водіїв.

Раніше повідомлялося, продаж автомобіля за довіреністю: чим це загрожує власникам.

Також, автоцивілка під час війни: хто звільняється від обов'язкового страхування.