Для всіх наших шановних читачів, які є водіями чи навіть власниками авто, є дуже важливе нагадування. Справа в тому, що в Україні дуже популярна практика продажу б/в авто за дорученням. Учасники угод думають, що це дуже вигідно, проте ніхто не думає про приховані неприємності.

Не слід забувати, що в Україні вже працюють камери автоматичної фіксації порушень. Наприклад, лише за перевищення швидкості приходять штрафи саме на адресу власників авто.

У такому разі, навіть якщо авто вже не має власника за документами, він все одно має за законом сплатити штраф. Про це розповідають фахівці адвокатської спільноти у соціальній мережі Telegram.

Камери автофіксації порушень ПДР, скріншот: YouTube
Камери автофіксації порушень ПДР, скріншот: YouTube

Доводити, що за кермом сиділа зовсім інша людина, а машина вже має нового власника — справа тривала та клопітна.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Просто не платити штраф за чуже порушення також не можна — виконавча служба може довести справу до конфіскації майна.

Юристи звертають увагу на те, що в Україні для таких випадків є спеціальний Реєстр відомостей про належного користувача.

Камери автофіксації, скріншот: YouTube
Камери автофіксації, скріншот: YouTube

Внесення до нього відомостей проводиться на підставі звернення до сервісного центру цього користувача, який має на руках нотаріально завірену довіреність від власника транспортного засобу.

При продажі машини за дорученням рекомендується перевіряти наявність таких відомостей у Реєстрі.

Також зазначається, що законом також передбачено, що фактичний порушник у 20-денний строк від дня порушення може сам звернутися до МВС із заявою про згоду притягнення його до адміністративної відповідальності, сплативши відповідний штраф.

Однак у разі відмови правових механізмів змусити його визнати свою провину та понести покарання не існує. Тоді штраф доведеться платити фактичному власнику за техпаспортом.

Нагадаємо, можуть виписати "ліві" штрафи за порушення правил дорожнього руху: що потрібно знати водіям в Україні.

Раніше повідомлялося, що ти, президент? Українським водіям показали, скільки доведеться платити за тонування вікон.

Також, зупиняють, але довести не можуть: українські водії уникають покарання через "гірку" помилку поліції.