Для наших читачів, які мають досвід керування авто, є дуже показові новини. На цей раз історія про те, як український суд став на бік п'яного водія.

Виявляється, якщо п'яний водій діяв "принаймні", то його не можна притягувати до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП.

Таке рішення ухвалив Полтавський апеляційний суд у справі №541/1511/22.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Ще у липні 2022 року у місті Миргород під час комендантської години патрульні поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ 21063, у водія якого виявили ознаки сп'яніння.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Водієві запропонували на місці зупинки пройти огляд рівня алкоголю в крові. Він погодився. Drager 6810 показав, що автомобіліст має підвищений вміст алкоголю в крові.

Щодо водія склали адміністративний протокол за ч.1 ст. 130 КУпАП. Суд першої інстанції оштрафував його на 17 000 гривень і позбавив на рік посвідчення водія.

Водій оскаржив це рішення суду першої інстанції. В апеляційній скарзі він зазначив, що справді перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння.

Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube
Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube

Водій пояснив, що його знайома попросила з'їздити до її хворої матері та допомогти їй, оскільки карета швидкої медичної допомоги не може приїхати вчасно. При цьому мати знайомої не могла відчинити двері медикам. Дочка мала ключ, і вона могла відчинити двері, а потім зробити її матері ін'єкцію.

Полтавський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції. Він дійшов висновку, що водій діяв у стані крайньої потреби, яка виникла через реальну загрозу здоров'ю та життю людини.

Ст. 18 КУпАП каже, що такі дії не є адміністративним правопорушенням. Навіть якщо, наприклад, водій був у стані алкогольного сп'яніння чи порушив інші правила дорожнього руху.

Зупинка водія. Фото: скрін youtube
Зупинка водія. Фото: скрін youtube

У разі вчинення особою дії у стані крайньої необхідності вона не лише звільняється від адміністративної відповідальності, а такі дії взагалі не розглядаються як адміністративне правопорушення. Чому? Тому що у такій дії немає ознаки вини.

Чому суд першої інстанції не врахував доводи водія – нам не відомо. Можливо, водія навіть не було тоді у суді.

Нагадаємо, від нервів забув маршрут: українським водіям показали, що заборонено робити копам на блокпосту.

Раніше повідомлялося, доведеться шукати адвоката через 340 грн: водії стали частіше траплятися на популярний прийом копів.

Також, готуйте 300 гривень: важлива заява для водіїв.